Lari dari apa yang diajar?
Oct22

Lari dari apa yang diajar?

Pepatah: Belajar Kunyah Sebelum Telan sesuai dengan situasi dimana perlunya pemahaman dalam aplikasi untuk memanfaatkan ilmu yang dipelajari. kenapa? sebab bagi sesetengah manusia yang mempunyai pemikiran yang lurus akan memberikan respon yang ‘lurus’ dalam pembelajaran Contohnya: hanya mengikut sahaja apa yang dicakapkan dan tidak pelbagaikan apa yang diajar mengikut pemikiran sendiri dan situasi sendiri. Sebenarnya kita perlu faham bahawa orang yang mengajar kita adalah tidak sama situasinya dengan situasi kita, dan tambahan pula kalau diajar dalam satu kelas yang besar mempunyai ramai murid yang diajar. Jadi, untuk memberikan kesan yang baik untuk semua orang pengajart perlu memberikan contoh atau kaedah pengajaran yang universal yang bermaksud sesuai untuk semua yang ada dalam kelas tersebut. Jadi kita sebagai orang yang belajar dalam kelas tersebut perlulah praktikkan cara apa yang diajar mengikur situasi sendiri dan tidak perlu ikut 100% apa yang diajar, dan tak perlu takut untuk menambah apa yang diajar. kerana apa yang diajar mungkin tidak kena dengan perniagaan kira, hidup kita jadi kita gunakan ilmu itu ubah sedikit untuk sesuaikan dengan cara kita sendiri. Psst: belajar tak boleh maca robot setting satu nombor satu yang keluar, manusia lain boleh -pelbagaikan conothnya setting 1 = 0.5+0.5…...

Read More
Tips Berniaga di Facebook: Jangan buat orang jadi tak selesa dengan facebook
Oct15

Tips Berniaga di Facebook: Jangan buat orang jadi tak selesa dengan facebook

Berniaga di facebook perlu ada caranya supaya orang tidak jelik atau tak selesa dengan perkara yang kita jual dan yang pasti kita tidak akan dapat satu komen malah sales apatah lagi. Contoh cara untuk menjual di facebook adalah dengan kaedah sharing, sharing berita, atau cerita yang berkenaan produk yang kita jual. tetapi jangan nampak sedikit pun kita menjualnya, supaya orang lain boleh selesa dengan post anda. sebab kini ramai yang berniaga di facebook dan menyebabkan orang ramai fobia dengan penjual di facebook yang hanya berfacebook untuk menjual. Sebab Laman sosial adala tempat orang bersosial seperti di tempat sosial atau tempat awam yang lain, jadi anda jangan jadi penjual yang mengganggu orang dengan menjual dengan bersungguh-sungguh kerana tak semua orang yang nak beli dan perlukan produk anda, tetapi anda boleh jadi orang yang sedang bertanyakan pendapat orang ramai atau bersembang dengan orang lain dan berkongsi. bukan terus menjual. Gambar ni salah satu teknik yang baik untuk promosi produk beliau, apa bila orang komen “kat mana nak dapat?” atau “pernah jugak nak cuba” apa salahnya kalau kita PM orang tu terus. kan ke baik tu..buat dapat sales tapi orang lain selesa dan tak bosan dengan apa yang kita post, dan kita yakin produk yang kita share itu baik orang lain akan komen yang baik. Dan gambar ini tak akan di delete oleh admin group kerana ianya lebih kepada sharing dan pertanyaan untuk di kongsikan kepada orang ramai. jika ada orang tanya bagaimana nak beli jangan komen disitu, sila terus PM beliau. Kebaikan teknik ini: Orang lain selesa dengan bukan ayat jualan yang dah membosankan Tunggu orang komen benda baik dan sharing dari orang yang dah gunakan produk tu (testimonial free bro) Jika orang komen negatif sila jawab komen itu dengan baik dan perbetulkan keadaan mungkin orang tu tersalah guna (jika tak boleh kawal) kenapa tak delete je kan? (elakkan anda scam orang lain ok) Jika ada orang tanya benda apa? atau macam mana nak dapat, atau bagaimana ia berfungsi maka lebih baik anda kongsikan dan menjadi pakar kepada benda ini sedangkan anda yang mula bertanya. itu adalah sharing! Orang lain akan selesa dengan anda. dan kemungkinan untuk anda di unfriend adalah mustahil. facebook akan kembali menjadi tempat sosial yang selesa. Jualan lebih daripada jika anda gunakan teknik jualan langsung facebook Psst: Saya juga pemilik/admin group kereta di facebook, dan sangat tegas jika orang menjual barang dalam group saya. Tetapi jika saya melihat teknik ni saya takkan delete sebab ini adalah sharing bukan menjual dan semua orang akan selesa bersosial dalam group...

Read More
Jatuhan domino terbanyak selama 7 minit
Oct11

Jatuhan domino terbanyak selama 7 minit

Jatuhan jatuhan domino terbanyak yang sangat menarik untuk kita tengok sebab rasa puas hati je haha.. memang lurah manusia bila tengok benda yang susah nak buat tapi berhasil rasa puas hati sangat. tapi bila domino tu tak jadi rasa kecewa sanagt tambahan pulak dah buat banyak tiba tiba domino tu jatuh kena buat balik hehe.  Domino ni sebenarnya adalah satu kategori tile game ala yang macam scrable semua tu tapi domino ni lebih best kalau dimainkan dengan cara jatuhan domino yang disusun kemudian ianya dirakam oleh kemera. dan domino lebih dikenali dengan tujuan tu. jom layan video jatuhan domino selama 7...

Read More
Kanak-kanak turut menangis kerana ‘US government shutdown’
Oct10

Kanak-kanak turut menangis kerana ‘US government shutdown’

Minggu lepas Amerika Syarikat buat keputusan untuk menghentikan beberapa bahagian dalam kerajan kerana dana untuk operasi disekat sebab bantahan ahli congres dengan Obama (macam politik Malaysia la jugak bila satu pihak dapat menang majoriti dan satu pihak dapat total majoriti perkara jadi tak puas hatilah) ok bukan pasal politik yang kita nak ceritakan. Ceritanya tentang seorang budak yang mungkin fanatik dengan NASA (biasa lah budak-budak suka la roket-roket angkasa lepas ni) menangis sebab laman web NASA down disebabkan dana dari kerajaan tidak diberikan dan NASA menutup operasinya. Perkara ni nampak sangat memalukan bagi negara besar macam Amerika Syarikat, yang selalunya bangga dengan kemegahan diorang sangat tu. Video Budak menangis ni menjadi Viral setelah di share oleh blog-blog gergasi antarabangsa yang menyifatkan kerajaan Amerika sebagai bodoh. 5-year-old boy is in tears because NASA’s official website no longer works because of the idiotic government shutdown. Squabble all you want but don’t rob kids of their space game dreams! – GIZMODO Video viral ini menyebabkan isu emosional bagi rakyat Amereka Syarikat sendiri Just brutal. Do your jobs, people. For the children! – Yzebeth...

Read More
Jangan terpedaya: Internet 20Mbps sebenarnya 2.5MBps?
Oct09

Jangan terpedaya: Internet 20Mbps sebenarnya 2.5MBps?

Mungkin sesetengah orang perasan kenapa internet yang di tawarkan adalah 20 Mbps,  atau 5Mbps tapi masih perlahan jika nak di bandingkan dengan download ?, sebenarnya ianya adalah fakta tetapi syarikat telekomunikasi menulis Mbps dan kenapa bukan MBps?. Apa perbezaan Mbps dan MBps? Bezanya amat ketara walaupun apa yang kita tengok hanya huruf B kecil dan b besar sahaja, ini adalah kekeliruan yang berlaku apa bila anda memilih pakej internet dan salah cara memahaminya, KENAPA? Perbezaannya adalah Mbps adalah bermaskud MEGA BIT PER SECOND, dan MBps pula adalah MEGA BYTE PER SECOND dan ramai di antara kita terpedaya dengan diri sendiri dengan menyebutnya MegaByte per second. MegaByte = selalunya untuk storage macam pendrive Megabit = selalunya untuk kelajuan internet   SEBUTAN JE, PUN APA SALAHNYA? Ya memang salah! sebab Nilai MegaByte (MB) adalah 8 kali lebih banyak dari Megabit (Mb) dan ini penerangannya. 1 byte= 8 bits. 1 kilobyte = 1024 bytes. 1 megabyte = 1024 kilobytes. 1Mbit speed = 128KByte/s data transfer 8Mbit = 1MByte data transfer Pening? Ok ini penerangannya 1 byte adalah bersamaan dengan 8 bits dan 1 megabyte sama dengan 128Kilobit sahaja, jadi apa yang anda tengok dalam iklan internet service provider contohnya 20Mbps sebenarnya hanya  2.5MBps sahaja. Jadi jangan keliru antara dua jenis benda ni kerana ianya berkenaan dengan storage dan kelajuan tapi ianya saling bergantung antara satu sama lain sebab anda download movie semua tu slow?  ...

Read More
5 sebab kenapa orang malas nak bisnes internet
Oct08

5 sebab kenapa orang malas nak bisnes internet

PERTAMA aLasan yang paling selalu didengari adalah tak nak lah tak reti la nak guna laman web Ok ini merupakan kesilapan nesar bagi orang yang malas berniaga di internet sebab belum apa apa dah angkat bendera putih sebab alasan tak reti. Jika anda boleh baca blog ni sekarang anda sedang menggunakan laman web, ok itu senang, Macam mana pulak dengan anda gunakan facebook? Dan facebook anda menumpang untuk berniaga disitu macam mana kalau orang yang menumpang di laman web anda dan membayar fee kepada anda? Kan best tu. KEDUA sori bro tak ada masa la Ya memang anda tak ada masa sebab anda sibuk buat kerja dan mengkayakan orang lain sedangkan diri sendiri tak kaya-kaya pun. Dan bikan susah nak buat bisnes internet, balik keje lepas tengok nerita godek godek komputer dalam 30 minit ( kalau tahap malas sangat la) dapat duit sampingan tak ke masyuk KETIGA gua tak ada produk bro so nak jual apa? Siapa kata berniaga perlu ada produk? Anda ingat lelong.my tu dia ada produk nak jual? Macam mana dengan ebay.com.my pulak? Pernah anda tengok kotak ebay? Bukan macam ZALORA bro tu memang anda perlu kelam kabut susun barang amil order semua tu, macam mana kalau anda sendiri memilikki laman web seperti ebay? Kalau nak web macam ebay hubungi kami dekat MABO Technology Team kami akan bantu sampai habis… Web developer lain takder servis macam ni bro KEEMPAT ahh aku tak minat berniaga Ok jadi lah kuli sampai mati… Anda mampu merubahnya… KELIMA sori ya encik saya nak pergi jual istana saya jap kat UK OK BRO anda dah kaya tak perlu buat bisnes dah kot… Kesimpulannya jika anda taknak berubah tak ada orang lain yang dapat merubah hidup anda, dan jika anda dah kaya tahap gaban, itu baru alasan yang betul kalau taknak berniaga di internet. Senang sangat...

Read More