Ceramah keusahawanan di Politeknik Seberang Perai
Aug31

Ceramah keusahawanan di Politeknik Seberang Perai

Baru baru ini saya di jemput oleh pihak Politeknik Seberang Perai Pulau Pinang untuk memberikan ceramah berkenaan dengan topik keusahawanan. Saya berasa agak bertuah apabila dapat berkongsi dengan pelajar politeknik ini Yang boleh dikatakan jurang umur yang tidak banyak antara kami. Sebahagian pelajar yang sempat bergambar bersama saya. Insyallah anda kaya dan berjaya Agak kekok juga berceramah kepada orang yang umurnya lebih muda sedangkan sebelum ini saya hanya berceramah kepada ahli korporat dan para usahawan sahaja. Namun dalam sesi perkongsian kali ini pelajar memberikan reaksi yang baik dan mudah memahami sesuai dengan mereka sebagai gen Y yang hidup dikelilingi dengan teknologi dan elektronik iadi proses perkongsian menjadi lebih mudah. Sebenarnya banyak yang saya ingin kongsikan namun, masa yang tidak mengizinkan. Apa tajuk utama yang saya sempat berkongsi dengan mereka adalah. 1) kenapa anda perlu bisnes? 2) kemana modal perniagaan anda? 3) apa yang perlu tahu dan apa yang perlu elakkan dalam bisnes 4) basic copywriting technique 5) bagaimana membuat rm4000/bulan semasa menjadi pelajar 6) pelbagai teknik marketing yang berkesan. Saya sangat menghargai pihak Politeknik Seberang Perai kerana memberi masa yang berharga untuk saya kongsikan apa perkara penting yang pelajar ini perlu tahu sebelum mereka masuk ke dalam dunia perniagaan, Pelajar ini telah belajar daripada pengalaman dan perkongsian saya yang tidak seberapa ini mungkin mereka boleh menyelamatkan beberapa puluh ribu daripada duit perniagaan mereka dan akan memudahkan perniagaan mereka dengan teknik marketing yang lain daripada lain kelak insyallah. Ps: belajarlah dari pengalaman tak kira pengalaman kita sendiri atau pengalaman orang...

Read More
Lari dari apa yang diajar?
Oct22

Lari dari apa yang diajar?

Pepatah: Belajar Kunyah Sebelum Telan sesuai dengan situasi dimana perlunya pemahaman dalam aplikasi untuk memanfaatkan ilmu yang dipelajari. kenapa? sebab bagi sesetengah manusia yang mempunyai pemikiran yang lurus akan memberikan respon yang ‘lurus’ dalam pembelajaran Contohnya: hanya mengikut sahaja apa yang dicakapkan dan tidak pelbagaikan apa yang diajar mengikut pemikiran sendiri dan situasi sendiri. Sebenarnya kita perlu faham bahawa orang yang mengajar kita adalah tidak sama situasinya dengan situasi kita, dan tambahan pula kalau diajar dalam satu kelas yang besar mempunyai ramai murid yang diajar. Jadi, untuk memberikan kesan yang baik untuk semua orang pengajart perlu memberikan contoh atau kaedah pengajaran yang universal yang bermaksud sesuai untuk semua yang ada dalam kelas tersebut. Jadi kita sebagai orang yang belajar dalam kelas tersebut perlulah praktikkan cara apa yang diajar mengikur situasi sendiri dan tidak perlu ikut 100% apa yang diajar, dan tak perlu takut untuk menambah apa yang diajar. kerana apa yang diajar mungkin tidak kena dengan perniagaan kira, hidup kita jadi kita gunakan ilmu itu ubah sedikit untuk sesuaikan dengan cara kita sendiri. Psst: belajar tak boleh maca robot setting satu nombor satu yang keluar, manusia lain boleh -pelbagaikan conothnya setting 1 = 0.5+0.5…...

Read More
Kanak-kanak turut menangis kerana ‘US government shutdown’
Oct10

Kanak-kanak turut menangis kerana ‘US government shutdown’

Minggu lepas Amerika Syarikat buat keputusan untuk menghentikan beberapa bahagian dalam kerajan kerana dana untuk operasi disekat sebab bantahan ahli congres dengan Obama (macam politik Malaysia la jugak bila satu pihak dapat menang majoriti dan satu pihak dapat total majoriti perkara jadi tak puas hatilah) ok bukan pasal politik yang kita nak ceritakan. Ceritanya tentang seorang budak yang mungkin fanatik dengan NASA (biasa lah budak-budak suka la roket-roket angkasa lepas ni) menangis sebab laman web NASA down disebabkan dana dari kerajaan tidak diberikan dan NASA menutup operasinya. Perkara ni nampak sangat memalukan bagi negara besar macam Amerika Syarikat, yang selalunya bangga dengan kemegahan diorang sangat tu. Video Budak menangis ni menjadi Viral setelah di share oleh blog-blog gergasi antarabangsa yang menyifatkan kerajaan Amerika sebagai bodoh. 5-year-old boy is in tears because NASA’s official website no longer works because of the idiotic government shutdown. Squabble all you want but don’t rob kids of their space game dreams! – GIZMODO Video viral ini menyebabkan isu emosional bagi rakyat Amereka Syarikat sendiri Just brutal. Do your jobs, people. For the children! – Yzebeth...

Read More
Freebies daripada rakan sekelas
Oct08

Freebies daripada rakan sekelas

Selepas daripada menghadiri kelas seminar DR.Azizan Osman Seminat Intensif jutawan industri saya menginap di hotel berdekatan PWTC selama seminggu  untuk menenangkan jiwa sambil berjumpa dengan klien atas hal kerja. Selama seminggu tersebut saya hanya duduk di hotel dan memikirkan jalan untuk mentranformasikan perniagaan saya dengan lebih maju dan bagamana untuk membina nama dalam industri sperti yang diajarkan dalam Intensif jutawan industri yang diajar oleh Dr Azizan. Dalam masa seminggu tu dalam sedang memikirkan tentang perniagaan di tengah-tengah bandaraya Kuala Lumpur tu saya dihubungi oleh Healthy and pretty untuk diberikan freebies, oleh pihak mereka. bukan apa saya jarang menerima freebies ni sebab mungkin tak bernasib baik atau tak ada rezeki tapi bila di hotel dekat dengan PWTC tu amatlah rezeki masuk berlimpah ruah klien pun ramai. Rezeki yang dimaksudkan termasuklah JUZQ30 dan Kopi Pegaga Warisan dan saya telah mencuba kedua-duanya dan walau pun baru makan sehari dah rasa perubahan menjadi aktif dan senang sanagt untuk berfikir dan menulis buku saya. Untuk pengetahuan semua apa yang dimaksudkan saya rakan sekelas yang memberikannya adalah pihak Health and pretty adalah sekelas semasa seminar Intensif Jutawan Industri. tak sangka pulak boleh dpat freebies yang sangat beharga ni hanya dengan klik like kat facebook depa hehe.. rezeki la katakann. Terima kasih kepada pihak Health and Pretty kerana memberikan freebies tu ya PSST: sebenarnyasaya exited dapat freebies hehehe… jarang dapat...

Read More
Saya Mula Menulis buku
Oct01

Saya Mula Menulis buku

Saya mula menulis buku selepas di ajarkan oleh sifu saya dan berliau berpesan kepda saya untuk menjadi seoarnag yang dikenali ramai kita perlu membina nama kita dengan hebat seperti yang dilakukan oleh orang yang telah berjaya membina nama. Berliau berpesan. jika anda mahu membina nama yang hebat anda perlu menulis Jadi hari ini bertarikh 1 hari bulan 10 pada tahun 2013 saya mula merancang menulis buku dan telah menulis untuk hari ini dan insyallah berusaha untuk menulis sebanyak mungkin dan mencurahkan ilmu sebaiknya kepada pembaca saya dan memberikan satu perubahan baru kepada pembaca buku saya. Menulis dengan ikhlas memberikan kepuasa. yang berganda apatah lagi orang yang membacanya berpuas hati apa yang dibacanya, menulis tanpa ilmu dan menulis tanpa pengetahuan amat susah jadi saya menulis apa kepadakaran saya dan apa bidang yang saya sangat minat dan telah menceburinya selama 12 tahun iaitu bidang komputer. Insyallah saya akan mengeluarkan buku dan menyiapkannya pada tahun...

Read More