Apa yang perlu anda ambil tahu sebelum memulakan bisnes internet?

Panduan Memulakan bisnes online tekankan pada poin nombor 2!

Bisnes internet jika anda lakukan dengan baik akan memberikan impak besar dalam mambantu perniagaan anda sedia ada,

Jika anda menjalankan perniagaan internet 100% pula anda perlu tahu risiko yang anda bakal hadapi.

Siapa kata perniagaan online tiada risiko?

Berikut adalah perkara yang anda perlu tahu sebelum memulakan bisnes internet

1) kenali apa kelebihan perniagaan anda berbanding yang lain

Seperti perniagaan lain, untuk berjaya anda perlu kenal pasti apakah kelebihan anda dan kelainaan anda berbanding berjuta peniaga online yang lain. Tetapkan dan tekankan faktor tersebut dalam perniagaan anda.
2) Pengetahuan Pemasaran online

Ramai uang memeiliki laman web atau blog perniagaan yang hancur tentang pemasaran online mereka, pemasaran online semestinya lain dan berbeza dari pemasaran konvesional biasa, sememangnya konsep besarnya sama untuk menarik pelanggan namun jika pebih spesifik perniagaan online tidak memerlukan amda menggantung banner, mengedar flyer, membuat poster dan lain lain, kenali marketing online dengan sebaiknya terutamanya pada marketing search engine ianya akan mengurangkan kos marketing anda dalam jangka masa panjang.
3) Pengurusan laman web

Laman web FORBES pernah menempelak pemilik perniagaan online yang menganggap mereka adalah pakar dalam pengurusan laman web dan IT sedangkam mereka tidak dan ini menyebabkan masaLah berlaku kepada perniagaan apabila laman web yang mempunyai masalah di baiki sendiri oleh pemilik laman web yang tidak mempunyai pengetahuan teknikal laman web. Menyebabkan reputasi perniagaan online jatuh dengan mudah kerana masalah kecil. Pennyelesaiannya adalah dengan menyerahkan kepada yang pakar atau pihak yang membina laman web tersebut. Jangan membaiki labu.

Saya akan kongsikan 9 lagi poin yang lebih penting kemudian :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Author: Aidil Omar

Merupakan seorang pakar dan jurulatih strategi memulakan perniagaan internet dan telah menjadi jurulatih kepada beberapa orang jutawan berbangsa Melayu dan Cina juga telah melatih ramai usahawan internet untuk memulakan perniagaan mereka dengan cara yang betul. Merupakan pemilik kepada MABO Technology sebuah syarikat pembinaan laman web dan hartanah MAYA terkemuka di utara tanah air.

468 ad
Share This Post On

Submit a Comment

Or

Your email address will not be published. Required fields are marked *