Jangan terpedaya: Internet 20Mbps sebenarnya 2.5MBps?
Oct09

Jangan terpedaya: Internet 20Mbps sebenarnya 2.5MBps?

Mungkin sesetengah orang perasan kenapa internet yang di tawarkan adalah 20 Mbps,  atau 5Mbps tapi masih perlahan jika nak di bandingkan dengan download ?, sebenarnya ianya adalah fakta tetapi syarikat telekomunikasi menulis Mbps dan kenapa bukan MBps?. Apa perbezaan Mbps dan MBps? Bezanya amat ketara walaupun apa yang kita tengok hanya huruf B kecil dan b besar sahaja, ini adalah kekeliruan yang berlaku apa bila anda memilih pakej internet dan salah cara memahaminya, KENAPA? Perbezaannya adalah Mbps adalah bermaskud MEGA BIT PER SECOND, dan MBps pula adalah MEGA BYTE PER SECOND dan ramai di antara kita terpedaya dengan diri sendiri dengan menyebutnya MegaByte per second. MegaByte = selalunya untuk storage macam pendrive Megabit = selalunya untuk kelajuan internet   SEBUTAN JE, PUN APA SALAHNYA? Ya memang salah! sebab Nilai MegaByte (MB) adalah 8 kali lebih banyak dari Megabit (Mb) dan ini penerangannya. 1 byte= 8 bits. 1 kilobyte = 1024 bytes. 1 megabyte = 1024 kilobytes. 1Mbit speed = 128KByte/s data transfer 8Mbit = 1MByte data transfer Pening? Ok ini penerangannya 1 byte adalah bersamaan dengan 8 bits dan 1 megabyte sama dengan 128Kilobit sahaja, jadi apa yang anda tengok dalam iklan internet service provider contohnya 20Mbps sebenarnya hanya  2.5MBps sahaja. Jadi jangan keliru antara dua jenis benda ni kerana ianya berkenaan dengan storage dan kelajuan tapi ianya saling bergantung antara satu sama lain sebab anda download movie semua tu slow?  ...

Read More
5 sebab kenapa orang malas nak bisnes internet
Oct08

5 sebab kenapa orang malas nak bisnes internet

PERTAMA aLasan yang paling selalu didengari adalah tak nak lah tak reti la nak guna laman web Ok ini merupakan kesilapan nesar bagi orang yang malas berniaga di internet sebab belum apa apa dah angkat bendera putih sebab alasan tak reti. Jika anda boleh baca blog ni sekarang anda sedang menggunakan laman web, ok itu senang, Macam mana pulak dengan anda gunakan facebook? Dan facebook anda menumpang untuk berniaga disitu macam mana kalau orang yang menumpang di laman web anda dan membayar fee kepada anda? Kan best tu. KEDUA sori bro tak ada masa la Ya memang anda tak ada masa sebab anda sibuk buat kerja dan mengkayakan orang lain sedangkan diri sendiri tak kaya-kaya pun. Dan bikan susah nak buat bisnes internet, balik keje lepas tengok nerita godek godek komputer dalam 30 minit ( kalau tahap malas sangat la) dapat duit sampingan tak ke masyuk KETIGA gua tak ada produk bro so nak jual apa? Siapa kata berniaga perlu ada produk? Anda ingat lelong.my tu dia ada produk nak jual? Macam mana dengan ebay.com.my pulak? Pernah anda tengok kotak ebay? Bukan macam ZALORA bro tu memang anda perlu kelam kabut susun barang amil order semua tu, macam mana kalau anda sendiri memilikki laman web seperti ebay? Kalau nak web macam ebay hubungi kami dekat MABO Technology Team kami akan bantu sampai habis… Web developer lain takder servis macam ni bro KEEMPAT ahh aku tak minat berniaga Ok jadi lah kuli sampai mati… Anda mampu merubahnya… KELIMA sori ya encik saya nak pergi jual istana saya jap kat UK OK BRO anda dah kaya tak perlu buat bisnes dah kot… Kesimpulannya jika anda taknak berubah tak ada orang lain yang dapat merubah hidup anda, dan jika anda dah kaya tahap gaban, itu baru alasan yang betul kalau taknak berniaga di internet. Senang sangat...

Read More
Perkhidmatan konsultan laman web
Oct08

Perkhidmatan konsultan laman web

MABO Technology telah menambah satu lagi produk bagi pekhidmatan kami dalam memperkasakan pekhidmatan kami dalam industri pembinaan laman web setelah kami pakar hampir semua jenis laman web jadi kami selangkah menuju kepada perkara yang lebih baik. Terbaru kami telah meluluskan perkhidmatan kondultant laman web kepada orang yang mempunyai laman we yang ingin memasarkan laman web mereka menjadi lebih terkenal dan mendapat publisiti daripada pengunjung itu sendiri. Strategi yang halus akan di bina oleh kami dalam setiap projek laman web untuk memastikan laman web ini terkenal dengan sebab yang natural da bukan dibuat-buat tanpa memberikan kesan yang buruk kepada laman web pengguna perkhidmatan...

Read More
Freebies daripada rakan sekelas
Oct08

Freebies daripada rakan sekelas

Selepas daripada menghadiri kelas seminar DR.Azizan Osman Seminat Intensif jutawan industri saya menginap di hotel berdekatan PWTC selama seminggu  untuk menenangkan jiwa sambil berjumpa dengan klien atas hal kerja. Selama seminggu tersebut saya hanya duduk di hotel dan memikirkan jalan untuk mentranformasikan perniagaan saya dengan lebih maju dan bagamana untuk membina nama dalam industri sperti yang diajarkan dalam Intensif jutawan industri yang diajar oleh Dr Azizan. Dalam masa seminggu tu dalam sedang memikirkan tentang perniagaan di tengah-tengah bandaraya Kuala Lumpur tu saya dihubungi oleh Healthy and pretty untuk diberikan freebies, oleh pihak mereka. bukan apa saya jarang menerima freebies ni sebab mungkin tak bernasib baik atau tak ada rezeki tapi bila di hotel dekat dengan PWTC tu amatlah rezeki masuk berlimpah ruah klien pun ramai. Rezeki yang dimaksudkan termasuklah JUZQ30 dan Kopi Pegaga Warisan dan saya telah mencuba kedua-duanya dan walau pun baru makan sehari dah rasa perubahan menjadi aktif dan senang sanagt untuk berfikir dan menulis buku saya. Untuk pengetahuan semua apa yang dimaksudkan saya rakan sekelas yang memberikannya adalah pihak Health and pretty adalah sekelas semasa seminar Intensif Jutawan Industri. tak sangka pulak boleh dpat freebies yang sangat beharga ni hanya dengan klik like kat facebook depa hehe.. rezeki la katakann. Terima kasih kepada pihak Health and Pretty kerana memberikan freebies tu ya PSST: sebenarnyasaya exited dapat freebies hehehe… jarang dapat...

Read More
Saya Mula Menulis buku
Oct01

Saya Mula Menulis buku

Saya mula menulis buku selepas di ajarkan oleh sifu saya dan berliau berpesan kepda saya untuk menjadi seoarnag yang dikenali ramai kita perlu membina nama kita dengan hebat seperti yang dilakukan oleh orang yang telah berjaya membina nama. Berliau berpesan. jika anda mahu membina nama yang hebat anda perlu menulis Jadi hari ini bertarikh 1 hari bulan 10 pada tahun 2013 saya mula merancang menulis buku dan telah menulis untuk hari ini dan insyallah berusaha untuk menulis sebanyak mungkin dan mencurahkan ilmu sebaiknya kepada pembaca saya dan memberikan satu perubahan baru kepada pembaca buku saya. Menulis dengan ikhlas memberikan kepuasa. yang berganda apatah lagi orang yang membacanya berpuas hati apa yang dibacanya, menulis tanpa ilmu dan menulis tanpa pengetahuan amat susah jadi saya menulis apa kepadakaran saya dan apa bidang yang saya sangat minat dan telah menceburinya selama 12 tahun iaitu bidang komputer. Insyallah saya akan mengeluarkan buku dan menyiapkannya pada tahun...

Read More