Lari dari apa yang diajar?

Pepatah: Belajar Kunyah Sebelum Telan

sesuai dengan situasi dimana perlunya pemahaman dalam aplikasi untuk memanfaatkan ilmu yang dipelajari. kenapa? sebab bagi sesetengah manusia yang mempunyai pemikiran yang lurus akan memberikan respon yang ‘lurus’ dalam pembelajaran

Contohnya:

hanya mengikut sahaja apa yang dicakapkan dan tidak pelbagaikan apa yang diajar mengikut pemikiran sendiri dan situasi sendiri.

Sebenarnya kita perlu faham bahawa orang yang mengajar kita adalah tidak sama situasinya dengan situasi kita, dan tambahan pula kalau diajar dalam satu kelas yang besar mempunyai ramai murid yang diajar. Jadi, untuk memberikan kesan yang baik untuk semua orang pengajart perlu memberikan contoh atau kaedah pengajaran yang universal yang bermaksud sesuai untuk semua yang ada dalam kelas tersebut.

Young handsome male student sitting frustrated between study boo

Jadi kita sebagai orang yang belajar dalam kelas tersebut perlulah praktikkan cara apa yang diajar mengikur situasi sendiri dan tidak perlu ikut 100% apa yang diajar, dan tak perlu takut untuk menambah apa yang diajar.

kerana apa yang diajar mungkin tidak kena dengan perniagaan kira, hidup kita jadi kita gunakan ilmu itu ubah sedikit untuk sesuaikan dengan cara kita sendiri.

Psst: belajar tak boleh maca robot setting satu nombor satu yang keluar, manusia lain boleh -pelbagaikan conothnya setting 1 = 0.5+0.5… pening?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Author: Aidil Omar

Merupakan seorang pakar dan jurulatih strategi memulakan perniagaan internet dan telah menjadi jurulatih kepada beberapa orang jutawan berbangsa Melayu dan Cina juga telah melatih ramai usahawan internet untuk memulakan perniagaan mereka dengan cara yang betul. Merupakan pemilik kepada MABO Technology sebuah syarikat pembinaan laman web dan hartanah MAYA terkemuka di utara tanah air.

468 ad
Share This Post On

Submit a Comment

Or

Your email address will not be published. Required fields are marked *