Jangan terpedaya: Internet 20Mbps sebenarnya 2.5MBps?

Mungkin sesetengah orang perasan kenapa internet yang di tawarkan adalah 20 Mbps,  atau 5Mbps tapi masih perlahan jika nak di bandingkan dengan download ?, sebenarnya ianya adalah fakta tetapi syarikat telekomunikasi menulis Mbps dan kenapa bukan MBps?.

Apa perbezaan Mbps dan MBps?

Bezanya amat ketara walaupun apa yang kita tengok hanya huruf B kecil dan b besar sahaja, ini adalah kekeliruan yang berlaku apa bila anda memilih pakej internet dan salah cara memahaminya,

8032115129_ccd16013f1_z

KENAPA?

Perbezaannya adalah Mbps adalah bermaskud MEGA BIT PER SECOND, dan MBps pula adalah MEGA BYTE PER SECOND dan ramai di antara kita terpedaya dengan diri sendiri dengan menyebutnya MegaByte per second.

MegaByte = selalunya untuk storage macam pendrive
Megabit = selalunya untuk kelajuan internet

 

SEBUTAN JE, PUN APA SALAHNYA?

Ya memang salah! sebab Nilai MegaByte (MB) adalah 8 kali lebih banyak dari Megabit (Mb) dan ini penerangannya.

1 byte= 8 bits.
1 kilobyte = 1024 bytes.
1 megabyte = 1024 kilobytes.

1Mbit speed = 128KByte/s data transfer
8Mbit = 1MByte data transfer

Pening? Ok ini penerangannya 1 byte adalah bersamaan dengan 8 bits dan 1 megabyte sama dengan 128Kilobit sahaja, jadi apa yang anda tengok dalam iklan internet service provider

contohnya 20Mbps sebenarnya hanya  2.5MBps sahaja.

Jadi jangan keliru antara dua jenis benda ni kerana ianya berkenaan dengan storage dan kelajuan tapi ianya saling bergantung antara satu sama lain sebab anda download movie semua tu slow?

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Author: Aidil Omar

Merupakan seorang pakar dan jurulatih strategi memulakan perniagaan internet dan telah menjadi jurulatih kepada beberapa orang jutawan berbangsa Melayu dan Cina juga telah melatih ramai usahawan internet untuk memulakan perniagaan mereka dengan cara yang betul. Merupakan pemilik kepada MABO Technology sebuah syarikat pembinaan laman web dan hartanah MAYA terkemuka di utara tanah air.

468 ad
Share This Post On

Submit a Comment

Or

Your email address will not be published. Required fields are marked *